Landbruket - Fordelene med solcelleanlegg
Landbruket står overfor mange utfordringer, inkludert økende energikostnader og behovet for å drive mer bærekraftig. Det grønne skiftet er i vinden, og landbruket er i fokus gjennom flere aspekter av driften. Solcelleanlegg kan være en del av løsningen, ikke bare for å redusere energikostnadene, men også bidra til en mer bærekraftig driftsform. I denne artikkelen skal vi utforske fordelene ved å installere solcelleanlegg i landbruket.
Solcelleanlegg montert av Suno Installasjon AS på driftsbygget til en gård i Vestlandet.
Reduserte energikostnader
Den mest påfallende og direkte fordelen med et solcelleanlegg er de reduserte energikostnadene. Solcelleanlegget produserer elektrisk energi som kan brukes direkte i gårdsdriften, og som reduserer behovet for å kjøpe energi fra nettet.
En kan også se på solcelleanlegget som en beskyttelse mot økning i energiprisene. Dette gjelder både midlertidige prishopp, men ikke minst de langsiktige økningene i strømprisen. Har et installert et solcelleanlegg har en garantert en viss mengde strøm til en billig pris de neste 30 årene.
Punktene over vil være gjeldende for alle solcelleanlegg, uavhengig av bygningstype. Hva er det som gjør landbruket så spesielt egnet for solcelleanlegg?
Installasjonskostnad
Driftsbygninger har store takflater uten hindringer som piper, vindu etc. Dette gir en effektiv og enkel montering av solcelleanlegget.
Det er mange takflater å velge i som gjør at energiproduksjonen kan skreddersys til den spesifikke driften på det spesifikke bruket. Installasjonen kan deles mellom forskjellige himmelretninger som gjør at større deler av energiproduksjonen fordeles gjennom dagen brukes selv.
Stålplater er den enkleste taktekkingen for montering av solcelleanlegg, og sørger for en svært effektiv montering.
Et høyt strømforbruk gjennom hele året sørger for en høy grad av egenforbruk av egenprodusert strøm.
God elektrisk infrastruktur gjør det enkelt å koble seg til eksisterende elektrisk installasjon uten ekstra kostnader. Det muliggjør også større solcelleinstallasjoner som igjen vil være kostnadseffektivt.
Enkle montasjeforhold for stillas og tilgjengelig plass for utstyr som skal installeres.
Alle disse punktene bidrar til å sørge for lav installasjonskostnad for solcelleanlegget, og gjør at solcelleanlegg på en driftsbygning kommer svært godt ut økonomisk.
Selv om installasjonskostnadene kan være høye gir solcelleanlegg en rask tilbakebetalingstid, ofte innen 5-10år, avhengig av gårdens energibehov og lokale solforhold. Med tanke på at anleggets paneler leveres med en produktgaranti på 25år og en produksjonsgaranti på 30år er dette en svært god langsiktig investering.
Offentlige støtteordninger
Tidligere var solcelleanlegg i landbruket støttet av Innovasjon Norge. Etter hvert som prisene på solcelleanleggene falt ble dessverre denne støtteordningen fjernet, og det finnes i skrivende stund ingen støtteordninger for landbruket.
Det som er verdt å merke seg er at med dagens installasjonskostnader vil totalprisen for anlegget være den samme, om ikke bedre enn den var da støtteordningen fortsatt eksisterte. Det vil si at investeringen ikke nødvendigvis er noe dårligere i dag enn den var for noen år siden.
I visse tilfeller der driftsbygning deler strømmåler med våningshus og/eller kårhus kan anlegget likevel utløse ENOVA-støtte. Grunnen for at anlegget må dele strømmåler med et bolighus er at denne støtten kun gis til privatpersoner. Det må også gjøres noen regnskapsmessige grep for å utløse denne støtten. Les mer om denne støtten her
Andre fordeler fordeler
Optimal utnyttelse av ressurser
- Mange driftsbygninger har som nevnt store takflater som egner seg perfekt for solcelleanlegg. Dette er en utmerket måte å utnytte ellers ubrukt plass på.
- Energien produserer lokalt på stedet der den brukes - Dette reduserer de tapene som vanligvis oppstår ved overføring av strøm fra kraftverk til kunde.
Energistyring og -lagring
- Et solcelleanlegg kan kombineres med batterilagringssystemer slik at overskuddsenergi produsert på dagen kan benyttes når solen ikke skinner. Dette er enda ikke en lønnsom investering, men på sikt med fallende batteripriser vil dette gå hånd i hånd med solcelleanlegg.
- Med mer avanserte batterisystemer kan driftsbygningen være helt trygg ved eventuelle utfall, både korte og lange, fra nettet. Dette kan allerede i dag være en god investering, avhengig av behovet og konsekvensen ved nettutfall.
- Integrasjon med smarte energistyringssystemer kan optimalisere energibruken, for eksempel ved å kjøre energikrevende utstyr når solcelleanlegget produserer mest strøm.
Miljømessige fordeler
- Solcelleanlegget bidrar til en mer bærekraftig landbruksdrift ved å redusere karbonutslipp og avhengighet av ikke fornybare ressurser. Solenergi er en ren og fornybar energikilde som ikke produserer Co2 eller andre skadelige utslipp.
- Solcelleanlegg styrker den miljøvennlige profilen i landbruket.
Langsiktig bærekraft
-Ved å investere i solcelleanlegg investerer landbruket i en langsiktig og værekraftig energiløsning som vil være lønnsom og pålitelig i mange år fremover.
-Solcelleanlegg vil i fremtiden være en naturlig del av et gårdsbruk og vil være et attraktivt modernisering av bruket for kommende generasjoner.
En konkret case
For å vise en typisk solcelleinstallasjon i landbruket vil vi legge frem litt informasjon om et nylig montert anlegg. Kunden i dette tilfellet er Nils Martin Seim og Anita Furevik Seim. Nils Martin og Anita driver en generasjonsdrift på Seimsgrend i Voss Herad. Fjøset er nylig ombygd og nybygd fra bås- til løsdrift og i forbindelse med prosjektet ble solcelleanlegg en naturlig del av moderniseringen av gårdsdriften.
Foto: Nils Martin Seim og Anita Furevik Seim foran den gamle fjøsen med solcelleanlegg på taket.
Solcelleanlegget på Seimsgrend er spredt mellom taket på gamlefjøsen og den nye løsdriftsfjøsen. Delingen er gjort med bakgrunn i å kunne bruke mest mulig av energien selv. Den nye delen som er sør-øst vendt vil produsere mest på morgen samt midt på dagen, og den gamle fjøsen som er vestvendt vil gi god produksjon fra ettermiddag til kveld. Oppdelingen sikrer en jevn strømproduksjon gjennom dagen, og bidrar til at gårdsdriften får brukt mest mulig lokalprodusert strøm.
Foto: Utsnitt fra prosjekteringen i forkant av installasjonen. Det gamle fjøset til venstre, og den nye til høyre.
Anlegget på Seimsgrend består av:
Totalt 110paneler på 440Wp
Installert effekt på 48,4kWp. Les mer om kWp og kWh her.
Panelene er av typen Topcon / N-Type og kommer med 25års produkt og 30års ytelsesgaranti. Anlegget er levert med tanke på å sikre best mulig ytelse og pålitelighet gjennom årene som kommer. Den forventede årsproduksjonen på 38 000kWh per år viser ikke bare effektiviteten til solcelleanlegget, men også potensialet for å redusere strømutgifter og mijøavtrykk.
Konklusjon
Solenergi og landbruk går hånd i hånd da det gir kostnadsbesparelser gjennom både rimelige installasjoner og effektiv produksjon, det utnytter store takområder best mulig og samsvarer godt med det høye strømforbruket som ofte finnes i landbruket.
Å se Nils Martin Seim og Anita Furevik Seim være fremoverlente og ta i bruk ny teknologi for å forbedre og forenkle sin drift er inspirerende. Vi ser frem til å fortsette å støtte flere landbruksbedrifter med skreddersydde solenergiløsninger og bidra til en mer bærekraftig fremtid sammen!
Ønsker du å vite mer om hvordan solcelleanlegg kan være lønnsomt og bærekraftig for din gårdsdrift? Kontakt oss i dag for en gratis befaring og et skreddersydd tilbud!