Er solceller en lønnsom investering?
‘‘Vi tar en dypdykk i faktorene i vurdering av lønnsomhet for solcelleanlegg’’
Siden Suno startet med installasjon av solcelleanlegg i 2016 har vi installert godt over 500 solcelleanlegg. Solenergi har blitt en stadig mer populær investering blant norske husholdninger og bedrifter. Før en bestemmer seg for å installere solcelleanlegg er det viktig å vurdere hvilke faktorer som påvirker lønnsomheten. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som påvirker lønnsomheten av solcelleanlegg, inkludert kostnader, energiproduksjon og støtteordninger.
Kostnader
Installasjonskostnaden er en av de største faktorene en må vurdere når en ser på lønnsomheten til solcelleanlegget. Dette inkluderer både de opprinnelige installasjonskostnadene og de løpende kostnadene for vedlikehold og drift. En skal uansett ikke se seg blind på prisen og velge et anlegg med billige komponenter og panel. Husk at anlegget skal vare i mer enn 30 år.
Solcellepaneler er den største enkeltkostnaden i anlegget. Prisen varierer avhengig av type panel, effekt og produsent, der også estetiske faktorer og garantitider spiler en betydelig rolle.
Vekselretter er det man kan kalle hjernen i installasjonen, og gjør solenergi om til brukbar strøm i stikkontakten. Vekselretteren er en kostbar komponent som gjør at det lønner seg å velge en kvalitetsleverandør.
Festemateriellet skal prosjekteres spesifikt for hvert anlegg slik at det motstår de naturkreftene som finnes lokalt. Her er det dessverre mange kroner å spare på å gå for spinklere metall. Vær derfor sikker på at du får festemateriell fra en anerkjent leverandør som er tilpasset lokale forhold.
Tillegskomponenter i anlegget vil være kabler og trekkerør, elektriske komponenter i sikringsskapet og annet festemateriell.
Monteringen av anlegget står også for store deler av kostnaden. Herunder ligger også det elektriske arbeidet med tilkoblingen til nettet. Før monteringen påbegynnes er det også gjort en jobb med detaljprosjektering av anlegget, og i ettertid skal det utstedes dokumentasjon på jobben som er utført.
Vedlikehold av et solcelleanlegg er en relativt lav kostnad. I utgangspunktet kreves det ingen vedlikehold utover en visuell inspeksjon for å avdekke eventuelle skader. I løpet av anleggets levetid skal en forvente å bytte vekselretter en gang.
- Bilde er fra ett integrert solcelle anlegg på privatbolig med Viridian paneler. Les mer om integrerte paneler her
- Vurdering av hver installasjon
Energiproduksjonen er i bunn og grunn anleggets avkastning. Hvor mye energi, og når på døgnet den leveres har stor betydning for det totale bildet. Energiproduksjonen påvirkes av en rekke faktorer, og vi vil gå gjennom de mest betydningsfulle.
Solforholdene på installasjonsstedet spiller en stor rolle i hvor mye energi som kan generes. Dette inkluderer antall soltimer per dag, året rundt og hvordan værforholdene påvirker solinnstrålingen. Horisonten rundt installasjonsstedet er også en viktig faktor å få med i energiberegninger.
Panelenes effektivitet er en viktig faktor. Forskjellige tuper solcellepaneler har ulik effektivitet. Nyere teknologier og høyere kvalitets paneler kan produsere mer energi per kvadratmedet enn eldre eller billigere alternativet. Det finnes uansett et skjæringspunkt på hvilke effekter det er verdt å kjøpe, og prisen kan gjerne doble seg for å få det siste og nyeste av panelteknologi. Les mer om panelenes effektivitet her
Vinklingen og plasseringen av panelene på taket spiller en stor faktor i på flere måter. Dess nærmere sørvendt retning panelene peker jo høyere vil totalproduksjonen bli. Produksjonen vil da maksimeres midt på dagen når solen står høyt. I mange tilfeller vil et øst- og/eller vestvendt anlegg være like lurt. Et østvendt anlegg vil levere mer energi tidlig på dagen, og et vestvendt anlegg sent på dagen. En kombinasjon av øst og vest er derfor veldig god for å øke graden av egenforbrukt energi, som er den mest lønnsomme energien.
Støtteordninger har som mange har fått med seg blitt redusert det siste året. Dette skyldes at installasjonskostnadene har blitt såpass lave at ENOVA har konkludert med at anleggene ikke lengre krever støtte for å være bærekraftige. For privatpersoner finnes det fortsatt støtte for installasjoner på bolig og fritidseiendommer. Les mer om støtten her Denne støtten er utformet som en grunnstøtte på 7 500kr + 1 250kr per kW installert effekt. Om du lurer på hva en kW installert effekt er, kan du lese mer om det her. [Link til kWp artikkel] For næringsbygg finnes det per i dag ingen landsdekkende støtteordning konkret for solcelleanlegg. ENOVA har lansert en støtteordning for forbedring av energitilstand i yrkesbygg som i mange tilfeller kan gi støtte til solcelleanlegg som en del av totaltiltaket. Her støtter inntil 30% av totalkostnaden for tiltaket. Les mer om ordninger her I tillegg til disse nasjonale ordningene er det også enkelte kommuner som har egne støtteordninger til ENØK-tiltak.
Skatt på overskuddsenergi ble plutselig et tema da skatteetaten gikk ut i media med store overskrifter knyttet til dette. Veldig mange fikk med seg dette, men dessverre har veldig få fått med seg resultatet som er at overskuddskraft ikke skattlegges.
Bildet er ettermonterte solcellepaneler for ett landbruk montert på driftsbygget. Les mer om prosjektet her
Den øknomiske avkastningen
Reduksjon av strømregningen er den mest direkte avkastningen fra solcelleanlegget. Energien som produseres på taket kan brukes direkte i husholdningen eller virksomheten noe som reduserer mengden energi som må kjøpes fra nettet. 1kWh med egenforbrukt strøm vil ha samme verdi som 1kWh kjøpt fra nettet, inkludert nettleie og alle avgifter.
Overskuddsenergien som ikke brukes innenfor bygning kan enten selges til kraftleverandøren for spotpris den timen den ble produsert, alternativt selges til fastpris etter avtale med kraftleverandør. For husholdninger finnes det enda et alternativt som er veldig populært blant eiere av solcelleanlegg, nemlig solkonto eller skybatteri. I skybatteriet «lagres» energien i form av kWh, og en kan spare opp energi gjennom sommeren for uttak om vinteren. Les mer om denne ordningen her.
Økt verdi på bygninger med solceller er et faktum og det er gjort en studie som viser at solceller øker verdien på en bolig med 14% mer enn kostnaden på installasjonen. Enkelt sag: Hver hundrelapp investert i solceller på taket øker boligverdien med 114kr.
Rentekostnader på boliglånet kan også være med å gjøre regnestykket svært lukrativt. Flere banker tilbyr grønne boliglån til bolighus med solceller på taket, og bare de sparte rentekostnadene alene kan dekke hele solcelleinvesteringen.
Tilbakebetalingstiden er den tiden det tar før de totale besparelsene og inntektene fra solcelleanlegget har betalt for de opprinnelige installasjonskostnadene. Det kan være vanskelig å beregne denne nøyaktig da det er så mange faktorer som spiller inn. I mange tilfeller vil økt boligverdi og rentekostnader alene betale ned anlegget, mens i andre tilfeller avhenger det ene og alene om energiprisene i årene som kommer.
Bildet er fra en privatbolig med Sunstyle soltakstein. Les mer om Sunstyle her
Konklusjon
Det er mange faktorer å vurdere når man skal avgjøre lønnsomheten til et solcelleanlegg. Kostnadene for installasjon og vedlikehold, mengden energi som kan produseres, tilgjengelige støtteordninger, og de økonomiske besparelsene som kan oppnås er alle viktige elementer som må tas med i betraktningen.
Langsiktige besparelser vil uansett være en god faktor, og en skal kjenne seg trygg på at anlegget er tilbakebetalt flere ganger før den forventede levetiden på 30år.